05 Eylül 2013

Yanks (1979) | Yankiler

Yanks (1979) | Yankiler

http://divxplanet.com/sub/m/27332/Yanks.html

John Schlesinger’ın filmi Yanks, İkinci Dünya Savaşı’nda Kuzey İngiltere’de bir arada yaşamak zorunda kalan İngilizler ile Amerikalılar’ı ve hoş karşılanmayan aşklarını anlatıyor.

İngilizler ile Amerikalılar arasındaki farklılıklar efsane düzeyine erişmiştir. Aynı dili konuşan bu iki halk birbirlerini hiç beğenmez. Ama John Schlesinger’in filmi Yanks’te bu hoşnutsuzluğun somut nedeni, İkinci Dünya Savaşı’nın konuk ve kurtarıcı Amerikalı askerleri ile yerli kızlar arasındaki aşk ilişkileri. Çünkü uzakta savaşan sevgililer, hatta kocalar söz konusu. Matt Dyson (Gere) İngiltere’ye gelince Jean ile (Lisa Eichhorn) tanışır, ondan hoşhanır. Ne var ki Jean’in sevgilisi savaştadır, annesi de Matt’i kibar ve cömert bulsa da bu arkadaşlıktan hoşnut değildir. Yüzbaşı John ise (William Devane) evli Helen ile (Vanessa Redgrave) yakın dostluk kurar. Helen’in kocası da Avrupa’da savaşır.

Schlesinger, Yanks’te bu aşkların, hatta savaşın da önünde o dönemi, o sıralardaki hayatı, dost-düşman arasındakiler de dahil, insan ilişkilerini anlatmış. Filminin en akılda kalan yanı, İkinci Dünya Savaşı sırasında hem Amerikalılar hem İngilizler için bir Kuzey İngiltere kasabasında yaşamanın nasıl bir şey olduğunu bunca inandırıcılıkla anlatmış olması. Bir de, Richard Gere elbette. Gerçi Gere filmin başrol oyuncusu sayılmaz, ama çok popüler olduğu için genelde bu filmden o hatırlanır.

Kaynak: cnbce.tv
Share: