21 Eylül 2012

Sometimes in April (2005)

Sometimes in April (2005)

http://divxplanet.com/sub/m/6898/Sometimes-in-April.html

Raoul Peck’in sarsıcı doküdraması, hep mukayese edildiği Hotel Rwanda’dan daha başarılı. Başrolde Don Cheadle yerine Idris Elba var.

Sometimes in April çoğuna göre Hotel Rwanda’dan daha üstün, ama akla hemen Don Cheadle’ın otel sahibi Paul Rusesabagina rolünde oyunculuğuna hayran bıraktığı yürek paralayan o filmi getiriyor. 1994 Nisan’ında patlak veren Ruanda soykırımını yeniden ele alan iki filmin benzer yanları var. Her ikisi de, bir orta sınıf aile babasının gözünden anlatılıyor. Yakın gelecekteki kıyımı ima eden ilk şey de, komşuların evlerinden zorla çıkarılışı. İkisi de Belçika sömürge yönetiminde, azınlıktaki Tutsiler’e tabi kılınan Ruanda Hutuları’nın nefreti üzerine kurulu. Bu nefret ırkçı radyo yayınlarıyla kışkırtılıyor. Sometimes in April’de, filmin ana karakteri Augustin’in erkek kardeşi Honoré de yayıncılardan biri.

Esas tayin edici olan şey ise, iki film arasındaki farklılıklar. Hotel Rwanda’nın kahramanı suçsuz bir adam, yegane hatası başlangıçta harekete geçememesi. Mesleği de, ırkçılıktan muzdarip ülkelerdeki beyazderili izleyicileri rahatsız etmeyecek bir hizmet sektörü işi: Otelcilik. Oysa Sometimes in April’de Augustin sivillere pala kullanmayı öğretiyor. Hutu paramiliter örgütü Interhamwe tarafından hainlikle suçlanınca da pek kahramanca hareket etmiyor. Neyse ki, Kongo lideri Patrice Lumumba üzerine etkileyici kurmaca ve belgesel filmlerle tanıdığımız yönetmen Peck, uçurumun kenarından dönerek bizi dehşetten bir ölçüde esirgiyor. Birkaç karakter üzerine odaklanması da izleyicinin duygusal bir bağ kurmasını sağlıyor.

Kaynak: cnbce.com
Share: