02 Ocak 2013

Last Days (2005) | Son Günler

Last Days (2005) | Son Günler

http://divxplanet.com/sub/m/7033/Last-Days.html

Gus Van Sant, yaşadıklarıyla ve müziğiyle Kurt Cobain’i hatırlatan ve kendini gittikçe tecrit edilmiş bulan bir müzisyenin hikayesini anlatıyor.

Blake, şöhretin, profesyonel yükümlülüklerin ve gittikçe artan tecrit edilmişlik duygusunun altında ezilen bir sanatçıdır. Sık bir ormanda, ona kendini küçücük hissettiren ulu ağaçların altında dolaşır. Bir tepecikten aşağı, küçük bir göle iner, yüzer. Ertesi sabah büyük, taş evine döner. Herkes onu aramaktadır: Dostları, menajerleri, plak şirketi, hatta özel bir dedektif. Ama o hiçbiri tarafından bulunmak istemez. Sadece bir şeye ihtiyaçları olunca onu arayan insanlardan kaçar.

Gus Van Sant, bir rüyayı andıran filmi Last Days’in sonuna bir not eklemiş. Kurt Cobain’in son günlerinden ‘esinlenmiş’ olsa da, filminin ve içindeki karakterlerle olayların kurmaca olduğunu belirtiyor. Öyle olduğunu düşünmek ya da düşünmemek size kalmış. Gerçekte, yönetmen Kurt Cobain’in hayatı ve ölümünden hayli esinlenmiş, etkilenmiş. Ne var ki, Last Days’e alışılmış biçimde bir biyografi demek de mümkün değil. Belki de, izlenimci bir portre... Yemyeşil bir kırsal bölgedeki kocaman bir taş malikanenin içinde ya da çevresinde geçen filmde, Blake adında genç bir müzisyenin, ölümünden kısa süre önceki geliş-gidişlerini izliyoruz. Last Days, Gus Van Sant’i sevenlere, hele aynı zamanda Kurt Cobain hayranıysalar, gerçekten hüzünlü bir rüyadan farksız gelecek. Bu rüya duygusunun yaratılmasında görüntü yönetmeni Harris Savides’in de büyük payı var. Gus Van Sant’e gelince, o daha Sundance fikri bile yokken bağımsız bir sinemacıydı. Sinemaseverler onu, bizim ne yazık ki yıllar sonra izleyebildiğimz siyah-beyaz ve çok çarpıcı Mala Noche ile tanımıştı. Çok beğenilen Good Will Hunting, onlara ihanet gibi gelmişti. Ama Van Sant bağımsızlıktan, hayranları da ondan hiç vazgeçmedi. Last Days, gerçek bir Van Sant filmi.

Kaynak: cnbce.tv
Share: