16 Mayıs 2013

Maria Full of Grace (2004)

Maria Full of Grace (2004)

http://divxplanet.com/sub/m/4258/Maria-Full-of-Grace.html

Yaşadığı hayattan hiç hoşnut olmayan Maria, her ne pahasına olursa olsun, başka bir dünyada yeni bir hayata başlamak ister.

Maria, bir çiçek plantasyonunda çalışan 17 yaşındaki Kolombiyalı bir kızdır. Her gün sabahtan akşama kadar güllerin dikenlerini temizler, tuvalete gitmek için bile izin alması gereken sert patronunun gözü üzerindedir. Parası az, sıkıcı, berbat bir iştir ama ailesinin bu düşük ücrete bile ihtiyacı vardır. Şafak sökmeden yola koyulur, aldığı parayla annesine, ablasına, yeğenine bakar. Bu arada, hamile de kalmıştır.

Derken, bir arkadaşın arkadaşı vasıtasıyla yeni bir iş teklifiyle karşılaşır. ABD’ye uyuşturucu sokacak, kuryelik ya da ‘katır’lık yapacaktır. Ona New York’a kaçıracağı uyuşturucu için 5000 dolar teklif ederler. Tehlikesi vardır tabii, gümrükte yakalanabilir ya da karnında taşıyacağı uyuşturucu paketleri patlayabilir. Ama hayal bile edemediği bir para getirecek bu yolculuk, yeni bir hayat anlamına gelir.

Maria’nın hikayesi, Sundance’in Senaryo Laboratuvarı’nda geliştirildi. Filmin dünya prömiyeri de burada yapıldı. New York’u üs edinmiş yazar/yönetmen Joshua Marston’a göre, Maria Full of Grace 1000 tane gerçek olay üzerine kurulu. Marston’ın en isabetli kararı, filminin başrolünde oynamak üzere Catalina Sandino Moreno’yu seçmesi olmuş. Bir başka olumlu yanı ise, meseleye yaklaşımı. Marston, uyuşturucu kaçakçılığına ahlaki açıdan bakmıyor, taraf da tutmuyor. Karakterini işlediği suç için yargılamadığı gibi, cesareti için ona alkış da tutmuyor. Sadece bize durumu olduğu gibi göstermekle yetinmiş. Filminin tek siyasi yanı, Maria gibi kızların çaresizliğini gözler önüne sermesi. Catalina Sandino Moreno, Maria rolüyle Berlin Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu seçildi. Aynı dalda 77. Akademi Ödülleri için de aday gösterildi. Ama ödülü Million Dollar Baby ile Hilary Swank aldı.

Kaynak: cnbce.tv
Share: