27 Haziran 2013

The Duchess (2008) | Düşes

The Duchess (2008) | Düşes

http://divxplanet.com/sub/m/17671/The-Duchess.html

Dönem filmlerinin kraliçesi Keira Knightley, The Duchess / Düşes ile dört yıl sonra canlandıracağı Anna Karenina’ya selam yolluyor sanki.

Keira Knightley’nin başrolde oynadığı Anna Karenina, bu ayki Oscar yarışında tam dört dalda mücadele edecek. Anna Karenina’yı Knightley’nin suretinde izlemek, akla hemen bir başka filmi getiriyor: The Duchess / Düşes. Knightley, 2008 yapımı Düşes’te de tıpkı Anna Karenina gibi yasak aşk yaşayan acılar içindeki evli bir kadını canlandırmıştı. Aradaki en önemli fark Anna’nın burjuva sınıfından bir roman kahramanı, Devonshire Düşesi Georgiana Cavendish’in ise İngiliz saray ahalisinden gerçek bir figür olması.

Saul Dibb’in yönettiği Düşes, Cavendish’i tarih kitaplarına geçtiği gibi “ahlaksız ve yasak ilişkileriyle nam salmış” bir şekilde yansıtmadığı için takdiri hak ediyor. Zira Düşes aslında 17 yaşında Devonshire Dükü ile evlendiğinden beri mutsuzluğunun içinde hayatta kalmaya çalışan bir kadın. Film de bu 18. yüzyıl soylusunun hayatını kalp kırıklıkları üzerinden ele alıyor. İlk kalp kırıklığı, hiç de umduğu gibi çıkmayan evlilik hayatının bir sonucu. Kendisinden yaşça hayli büyük olan Devonshire Dükü mesafeli ve soğuk tavırlarıyla, Düşes’e hayatı zindan ediyor. Mutsuzluğunu kendini modaya, kumara ve politikaya vererek unutmaya çalışan Düşes, asıl ruhsal sefaleti Charles Grey’e aşık olduktan sonra çekmeye başlıyor. Hem yasak ilişkisi hem de kocasının kendi kontrolünde gelişen en yakın dostuyla yaşadığı kaçamaklar, soylular arasında dedikoduların alıp başını yürümesine neden oluyor. Düşes de gittikçe içine kapanıyor.

Kaynak: cnbce.tv
Share: